Comptador de visites

contador de visitas

Benvinguda

Hola! Benvinguts i benvingudes al bloc del Departament de música de l' IES Clot del Moro de Sagunt. Ací trobareu partitures, apunts, comentaris, vídeos i un munt de coses més. Esperem que us resulte interessant i útil. Fins aviat!

_____________________________________________________________________________________


divendres, de desembre 3

Holofonia

Segur que molts de vosaltres us heu fixat que el que sentim per un auricular/bafle no és exactament el mateix que el que sentim per l'altre auricular/bafle. El tècnic de so decideix quins instruments sonaran més pel canal dret i quins sonaran més pel canal esquerre. Per exemple, en una gravació d'una orquestra sentirem els baixos i els cellos més pel canal dret perquè eixa és la seua disposició en l'orquestra (els cellos i contrabaixos sempre estan a la dreta). En la música pop ocorre el mateix: hi ha instruments que sonen més per l'esquerra i d'altres que sonen més per la dreta. I, normalment, el o la cantant sonen "centrats". Ho podeu comprovar en qualsevol música que tingueu a mà.

D'això en diem panoramitzar un so: és a dir, el col·loquem més a un costat o a l'altre. D'aquesta manera aconseguim un efecte més real ja que quan acudim a un concert els sons no vénen tots del mateix lloc. En cine també s'utilitza moltíssim. Per exemple, si en una escena veiem una moto passant a tota velocitat d'esquerra a dreta, el so de la moto vindrà panoramitzat de la mateixa manera i començarà a sonar pel bafle de l'esquerra per acabar sonant pel bafle de la dreta.

Space Oddity és una cançó de David Bowie del 1969 i mostra clarament el procés de panoramització. Fixa’t com al segon 00.30 apareix la primera veu (la sentiràs centrada, és a dir tant per la dreta com per l’esquerra). Al segon 00.37 apareix la segona veu (aquesta només la sentiràs pel canal esquerre). Al 00.50 comença una polifonia molt interessant: el compte enrere només se sent pel canal esquerre mentre que la veu principal sona la primera frase centrada i la resta de frases només per la dreta! La resta de la cançó continua jugant amb la col·locació de les veus.

-Recorda d'escoltar l'exemple amb auriculars-

Bowie - Space Oddity

Avui, però, volia fer-vos conéixer un pas més enllà de la panoramització: l'holofonia (més info). És a dir: el 3D aplicat al so. Comprovareu que els sons no només es col·loquen d'esquerra a dreta sinó que els sentim lluny o prop i, fins i tot, dalt o baix!

Per captar bé l'holofonia és fonamental que escolteu els següents exemples amb auriculars i en una habitació en silenci. Més impressionant resulta si tanqueu els ulls. Allà van.

1- Un tall de cabells:

2- Una botella d'aigua en un bar.

3- Una capsa de mistos

4- Xica a cau d'orella


Si en voleu més exemples, només cal escriure la paraula holophonic al buscador o al youtube.

Publicació més recent Publicació més antiga Inici

0 comentaris. I tu què n'opines?:

La música...



La recomanació d'Àlex

Ací teniu Flow Yourself, el grup d'un ex-alumne del Clot del Moro: Eusebi Almenar. Solución és una cançó molt xula i està interpretada amb moltíssima força. Quina plaer tenir antics alumnes tan creatius!

Les vostres recomanacions

Laura Marigil m'envia aquesta magnífica cançó feta amb només 4 acords (Rem, Sib, Fa i La), alguns instruments originals (trompeta, melòdica...) però, sobretot, amb moltíssima gràcia.

Material de descàrrega


Recursos musicals

Spotify gratuït
Ací teniu l'opció gratuïta d'aquest magnífic programa: hi trobareu pràcticament qualsevol música.

Audacity
Un programa gratuït per gravar so al teu ordinador. Ací tens un breu tutorial per començar a usar-lo.

Efectes sala
-una altra (del ministeri d'educació)
-deu més (per si no en tens prou)

Anar a Un Clot de Ball